Ako izdržimo do kraja prosinca Dok stranke promišljaju strategije za nadolazeće izborne cikluse, većina američkih građana sa strepnjom očekuje nove mjere za suzbijanje pandemije i pita se kada će Vlada konačno pomoći najugroženijima i otpuštenima. Republ

2020-12-19

Ako izdržimo do kraja prosinca

Dok stranke promišljaju strategije za nadolazeće izborne cikluse, većina američkih građana sa strepnjom očekuje nove mjere za suzbijanje pandemije i pita se kada će Vlada konačno pomoći najugroženijima i otpuštenima. Republikanska i Demokratska stranka ne uspijevaju se dogovoriti o iznosu nove runde financijske pomoći građanima i tvrtkama, a oporavak ekonomije će potrajati, najavljuju, godinama.

Brige hrvatskih građana za budućnost su vjerojatno slične, o čemu govori i statistički podatak o najvećem padu plaća mjereno u okviru Europske unije.

Stoga bi, iako je vrijeme blagdana i u trgovinama koje su otvorene iz zvučnika čujete uobičajene božićne melodije, možda bilo prikladno trenutku zavrtjeti i jednu od country uspješnica s tematikom iz radničkog života, Ako izdržimo do kraja prosinca (If We Make It Through December) autora Merlea Haggarda, čiji stihovi, u vrlo slobodnom prijevodu, među ostalim, kažu - dobio sam otkaz u tvornici i nisu baš najbolja vremena, nebo zna da sam radio teško i želio kćeri priuštiti svečan Božić, ne želim reći da mrzim prosinac jer trebalo bi biti sretno vrijeme godine, ali moja kćer ne razumije zašto tata nema za božićne poklone.

Premda zvuči kao iz pjesmarice nekog autora ljevijih ideja, Haggard je slavu zapravo dostigao konzervativnim, domoljubnim kompozicijama i politički obojenim izjavama. Odličan tekstopisac, jedan od najplodonosnijih autora u žanru country glazbe, bio je i ostao važna karika u spektru moralnih, kulturnih i tradicionalnih vrijednosti koje zastupaju američki konzervativci. Da konfuzija bude veća, Haggard je u momentima karijere pjevao u korist Hillary Clinton i Baracka Obame, no ogromna većina će ipak, ako iz susjednog automobila, čekajući zeleno svjetlo na semaforu, začuje neku Haggardovu kompoziciju, pomisliti da je vozač zacijelo neki tvrdokorni, istinski američki konzervativac.