Desnica igra s tri igrača više Naime, prema teoriji o moralnosti gorespomenutog profesora Haidta, političarima ljevice su više-manje na pameti dvije brige: sprječavati da slabiji bude povrijeđen (pripadnik manjine, siromašan, izbjeglica ili pak okoliš ko

2020-12-19

Desnica igra s tri igrača više

Naime, prema teoriji o moralnosti gorespomenutog profesora Haidta, političarima ljevice su više-manje na pameti dvije brige: sprječavati da slabiji bude povrijeđen (pripadnik manjine, siromašan, izbjeglica ili pak okoliš koji se uništava zagađenjem) te razvijati zajednicu jednakopravnih građana. Desničari prihvaćaju te dvije dimenzije i potom dodaju još tri, a koje se okvirno mogu sažeti u lojalnost (npr. naciji), poštivanje tradicionalnih autoriteta i dosljednost.

Političari su itekako svjesni da njihovi birači balansiraju u toj lepezi moralnih vrijednosti i pokušavaju pogoditi u žicu što većeg broja građana kako bi bili uspješniji na izborima. Konzervativne stranke, ako je vjerovati ovoj teoriji o moralnosti, imaju jednostavno više prostora za izbornu kampanju jer ciljaju u pet dimenzija promišljanja birača i mogu plesati od brige za otpuštenog radnika do fotografiranja s najvećim izrabljivačem radne snage ili nacionalistom te pritom još uvijek biti u stanju izazvati pozitivnu reakciju kod pojedinog birača. Ljevičarski političar, pak, biva okljaštren jer na izbornim skupovima stalno ponavlja ideje iz dviju primarnih moralnih dimenzija, a pritom, svjesno ili ne, zanemaruje preostale tri.

Rezultati primamljivih predizbornih trikova su, kako objašnjava novinar i autor Thomas Frank koji proučava promjene raspoloženja američkog biračkog tijela u unutrašnjosti SAD-a, već desetljećima nakon izbora isti: birači glasaju za zabranu pobačaja, a ispadne da se imućnima smanji porez. Birači glasaju da njihova država opet bude snažna, a rezultat biva uništena industrija. Glasaju za opciju koja najavljuje jaču borbu protiv terorizma, a dobiju srozavanje mirovinskog sustava. Glasaju ljutiti na društvene elite, a potom izroni novi sloj beskrupuloznih koji zgrće još brže i kreše prava radnika još bezobzirnije.