Dobar je strah kome ga je Bog dao Uloga političara koji brine za radnike jest prestrašiti kapitaliste kao što ih je strašio komunizam, predlaže kolumnist britanskog Guardiana Aditya Chakrabortty podsjećajući na stotinu godina borbe za osmosatni radni dan

2020-12-19

Dobar je strah kome ga je Bog dao

Uloga političara koji brine za radnike jest prestrašiti kapitaliste kao što ih je strašio komunizam, predlaže kolumnist britanskog Guardiana Aditya Chakrabortty podsjećajući na stotinu godina borbe za osmosatni radni dan. Od početka devetnaestog stoljeća radnici i ljevičarski političari tražili su osam sati rada, osam sati odmora i osam sati sna, ali industrijalci nisu popuštali. I sve tako do neočekivane boljševičke oktobarske revolucije 1917. i radničkih prosvjeda širom Europe zbog kojih su prestrašeni vladari namah popustili, te je osmosatni radni dan ozakonjen u Francuskoj, Njemačkoj i Portugalu u samo nekoliko mjeseci.

U dobrom dijelu dvadesetog stoljeća kapitalističke su elite u strahu od mogućih komunističkih revolucija kontinuirano podizale plaće radnicima, te bogatašima uvodile veće poreze. Nakon pada Sovjetskog Saveza i željezne zavjese komunistička se aždaja rasplinula, a kapitalizam razuzdao kao pušten s lanca, dovodeći nas u situaciju političkih i društvenih napetosti. Chakrabortty ne nudi brza rješenja već poziva na stvaranje nekog novog političkog pokreta koji bi u 21. stoljeću bio u stanju prestraviti bogate elite, dovesti ih pameti i dokazati da takav strah može zapravo biti koristan za sve.

Možda je rješenje, a možda novi trik konzervativaca, takozvani društveno odgovoran kapitalizam koji spominje američki republikanski senator Marco Rubio, jedan od Trumpovih unutarstranačkih suparnika u predizborju 2016. godine. "Svrha ekonomije je služiti građanima, moguće je imati ekonomiju koja dobro funkcionira i svima služi na dobrobit," kazao je Rubio kojeg u Republikanskoj stranci optužuju za ideje bliske socijalistima. "Dosad smo" - nastavlja Rubio - "bili u uvjerenju da će se, kada se neki tvornički pogon zatvori, jednostavno pojaviti nova radna mjesta za otpuštene radnike, no to se više ne događa. A ljudi žele poslove plaćene dovoljno da mogu imati djecu, podizati obitelj u sigurnom kvartu u kojem djeca mogu ići u dobru školu, a roditelji nakon radnog vijeka u pristojnu mirovinu."

Tim riječima Rubio pokušava pokazati širinu koju Republikanska stranka nudi i nada se da će konzervativci u budućnosti biti primamljiva opcija za širok spektar birača. Upravo tu se, ocjenjuje analitičar New Yorkera Nicholas Lemann, pojavljuje opasnost za ljevičare, moguće obrtanje desno-lijevo uloga, stvaranje situacije u kojoj desne stranke postaju one koje bolje prezentiraju ekonomske programe za radnike, za obitelji "običnih ljudi." Ogromna potpora koju je Donald Trump (ne)očekivano uživao među nižim slojevima razbudila je američke desničare i ponukala ih na nove metode pridobivanja birača.

"Sve je otvoreno, glasovi radničke klase se nude," smatra povjesničar sa Sveučilišta u Arizoni Donald Critchlow koji za sljedeće predsjedničke izbore Republikanskoj stranci predlaže da ponude kandidata koji će biti kao Trump, samo bez njegove karikaturalnosti.