Kako dalje u zemlji u kojoj se ministri zezaju u ilegalnom klubu dok inspektori zatvaraju lokale i šalju ljude na burzu

2020-09-26

Svi oni koji su posjećivali taj klub, a danas su na funkcijama, trebali bi podnijeti neopozive ostavke

Odavno znamo da u Hrvatskoj zakoni i pravila vrijede samo za obične građane i poduzetnike nepovezane s politikom, dok istovremeno oni drugi mogu raditi što god požele. To nam je još jednom pokazao i privatni klub donedavnog direktora Janafa, državne kompanije koja kontrolira cjevovodni transport nafte, pa onda i milijarde kuna koje kroz nju prolaze, a u kojem se okupljala krema hrvatskog uhljebništva - od ministara, državnih tajnika, supruga bivše predsjednice, aktualnog predsjednika, do raznih paradržavnih biznismena i sličnih.

Sredinom travnja Državni inspektorat hvalio se zatvaranjem lokala zbog kršenja protuepidemijskih mjera. Istovremeno, u klubu Dragana Kovačevića, nekakvom ilegalnom kafiću zatvorenom za javnost, neometano su se okupljali brojni političari, među njima i pojedini ministri sadašnje Vlade.

Svi oni koji su posjećivali taj klub, a danas su na funkcijama, trebali bi podnijeti neopozive ostavke. Na podnošenje ostavki danas ih je pozvala i Udruga Glas poduzetnika, koji kao razloge ističu svjesno kršenje protuepidemijskih mjera, neprijavljivanje kršenja mjera kojima su svjedočili.

Rad na crno

Problematiziraju i to da su posjećivali klub koji je radio na "crno" bez odgovarajućih dozvola, računa i svega što ide uz poslovanje ugostiteljskog objekta, što je taj klub zapravo i bio.

Odavno znamo da u Hrvatskoj zakoni i pravila vrijede samo za obične građane i poduzetnike nepovezane s politikom, dok istovremeno oni drugi mogu raditi što god požele.

To nam je još jednom pokazao i privatni klub donedavnog direktora Janafa, državne kompanije koja kontrolira cjevovodni transport nafte, pa onda i milijarde kuna koje kroz nju prolaze, a u kojem se okupljala krema hrvatskog uhljebništva - od ministara, državnih tajnika, supruga bivše predsjednice, aktualnog predsjednika, do raznih paradržavnih biznismena i sličnih.

Mikulić i njegovi inspektori

Da bi se prisjetili kako izgledaju pravila za sve nas ostale moramo se vratiti u travanj ove godine. U vrijeme najžešćeg lockdowna, kada je zabranjen rad kafićima, restoranima i mnogim drugim uslužnim djelatnostima, dio njih pokušao se spasiti reorganizacijom poslovanja. Kako bi uspjeli zaraditi barem za dio plaća, neki restorani pokušali su organizirati dostavu ili preuzimanje hrane pred lokalom.

Tada na scenu stupa državni inspektorat kojeg vodi HDZ-ovac Andrija Mikulić (ne znamo je li i on bio kod Kovačevića u klubu) i na mjesec dana zatvara dvadesetak lokala zbog čega preko noći bez posla ostaje stotinjak ljudi.

Lockdown uništio tisuće poslova

Posebno bizarnu situaciju imao je jedan zagrebački restoran, koji je pokušao organizirati drive-in uslugu tako da su kupci na stolu ispred restorana preuzimali hranu, no inspektori su procijenili da to nije u skladu s epidemiološkim mjerama, valjda bi se netko stojeći kraj stola dvije sekunde mogao zaraziti koronom, pa su ga zatvorili na mjesec dana i zabranili čak i dostavu. Istovremeno se kod Kovačevića bezbrižno feštalo.

Danas je na cijelu situaciju reagirao i Marin Medak, predsjednik Nacionalne udruge ugostitelja koji je rekao da se konzultiraju s pravnicima te da traže mogućnost da i ostali ugostitelji, po uzoru na Kovačevića, rade kao klubovi. Ne čudi njegova ogorčenost s obzirom na to da je politika lockdowna uništila na tisuće poslova, da su mnogi gurnuti do i preko ruba, dok se oni koji su je provodili ni sami nisu pridržavali mjera koje su kao članovi vlade podržavali.