Koronavirus - najnovije informacije-strašno

2020-10-18

I danas u Zagrebu velik broj novootkrivenih slučajeva zaraze koronavirusom - 286. Brojku je za portal HRT-a potvrdio Zvonimir Šostar, ravnatelj NZJZ "dr. Andrija Štampar". Testirano je 1285 osoba. Virus je ušao i na Odjel za porodništvo u KBC-u "Sestre milosrdnice", zbog čega ondje privremeno ne primaju pacijentice.

- Dvije pacijentice su sa simptomima korone, a imamo pet pacijentica koje imaju pozitivan bris na Covid 19. Tri su liječnika zaražena, odnosno imaju pozitivne briseve, u samoizolaciji je sedam liječnika. Četiri sestre imaju pozitivan bris, deset je sestara u samoizolaciji, kazao je prof. dr. sc. Krunoslav Kuna, voditelj Klinike za ženske bolesti i porodništvo KBC-a Sestre milosrdnice za HTV.
U dogovoru s epidemiolozima sinoć su, kaže, zatvorili rodilište kako bi u sljedećih dva, tri dana proveli dezinfekciju rodilišta. U dogovoru s predstojnicima ostalih ginekoloških klinika u Zagrebu, oni će preuzeti sve pacijentice koje su u sljedeća dva, tri dana planirale doći u njihovu kliniku, dodao je.
S jučerašnjih 1.096 novozaraženih koronavirusom i desetero umrlih, broj aktivnih slučajeva zaraze u Hrvatskoj je 4.844. U bolnicama se liječi 530 osoba, od kojih 28 na respiratoru. Najviše novooboljelih utvrđeno je jučer u Zagrebu - 387. Među njima je 15 djelatnika i devetero pacijenata Klinike za tumore KBC-a Sestre milosrdnice te se sutra neće izvoditi operacije.
- U ovom trenutku imamo devet bolesnika koji su pozitivni na COVID. Njihova je nesreća u tome što su imali neke teške operacije i teške bolesti s kojima se inače nose i sada su još dobili infekciju COVID-19. Na svu sreću su blaži simptomi što se tiče COVID infekcije, rekao je dr. sc. Ivan Milas, v.d. predstojnika Klinike za tumore KBC-a "Sestre milosrdnice".
Vjerojatno će, dodao je, otežano raditi idućih dana.
- Ali unutar KBC-a u kontaktu s ravnateljem bolnice prof. Zovakom vjerojatno ćemo raditi nekakve premještaje ili samih bolesnika za operacije u druge klinike ili dolazak drugih kolega za pomoć nama u klinici, zaključuje.