(Ne) udaram pse i (ne) kritiziram domovinu Ozbiljno, biste li besplatno, za stotinu, tisuću ili milijun dolara, udarili vašeg psa jako u glavu? Njujorški profesor psihologije Jonathan Haidt koji obavlja istraživanja postavljajući ovakva pitanja tvrdi da

2020-12-19

(Ne) udaram pse i (ne) kritiziram domovinu

Ozbiljno, biste li besplatno, za stotinu, tisuću ili milijun dolara, udarili vašeg psa jako u glavu? Njujorški profesor psihologije Jonathan Haidt koji obavlja istraživanja postavljajući ovakva pitanja tvrdi da su desničari brutalnost prema psu spremni obaviti za manje novca nego ljevičari, a jedan od njegovih testova o moralnim vrijednostima možete i sami provjeriti. Ljevičari su, pak, utvrdio je Haidt, spremniji za manje novca nego desničari kritizirati vlastitu naciju u tuđoj državi.

Ljevičari pretpostavljaju da je vaš primarni interes, ako ste najamni radnik u zapadnom kapitalizmu, borba za radnička prava i veću plaću, a potom se nakon izgubljenih izbora čudom čude velikoj popularnosti koju su u narodnim masama uživali konzervativci kao što su Ronald Reagan, Margaret Thatcher ili Donald Trump. Ističući da je najmoralnije brinuti za najslabije u društvu i državi, stranke ljevice pri usredotočenju na ugrožene građane često propuštaju adresirati i druge moralne potrebe, nade i brige glasača.

Radnička klasa, kada zaokruži konzervativnog kandidata, zapravo se izjašnjava za zadovoljenje vlastitih moralnih interesa pa bi stoga stranke ljevice možda trebale dobro promisliti kako mogu dobiti izbornu utakmicu u kojoj na teren izlaze hendikepirani s tri igrača manje.