NITKO GA NE SPOMINJE! On je najvažniji Plenkovićev saveznik ‘iz sjene’

2020-07-22

Nitko ga ne spominje, no u HDZ-u drže da je važan dio kampanje za parlamentarne izbore, ali i da će ostati važan dio Plenkovićeva kabineta.

Riječ je o Robertu Kopalu, crnom labudu vladajuće stranke koji je Plenkovića osvojio vodeći HDZ-ov Odjel za analitiku u sklopu kojega su se provodila interna istraživanja prema kojima je stranka osjetno bolje stajala.

Prema njegovim računicama HDZ je trebao osvojiti do 67 mandata, što se u konačnici na izborima i pokazalo ispravnim.

Upravo je Kopal kroz suradnju s Miljenkom Manjkasom bio taj koji je osmislio strategiju za lov na neodlučne glasove, bazirajući se na poruke o sigurnosti, ali i na personaliziranu kampanju u kojoj se naglasak stavio na Plenkovića koji je građanima i preko slogana ponudio Sigurnu Hrvatsku. I sada kada formira svoj najuži tim Plenković se oslanja na Kopala i njegove procjene, koje će biti važan faktor kod donošenja budućih odluka.

Kopal se inače u javnosti nametnuo kao analitičar nakon europskih izbora na kojima je progovorio o fenomenu takozvanog crnog labuda koji je HDZ-u odnio najavljivani mandat. Nešto poslije toga naciji se zamjerio idejom temeljem koje bi se građanima trebalo nadzirati mobilne telefone, taj nedorečen prijedlog našao se na udaru oporbenih saborskih zastupnika, a kritike na njega javno je iznosio i predsjednik Zoran Milanović.