NIŽI POREZI: Bogatijima više, siromašnijima ništa

2020-08-13

Od Nove godine, oni s višim plaćama imat će još više, a oni s najnižima ostat će na istom - tako je dnevnik.hr izračunao posljedice smanjenja poreza na dohodak koji je vlada najavila od Nove godine.

Porez na dohodak Vlada kani smanjiti s 36 na 30 i s 24 na 20 posto.

Za one koji sad imaju deset tisuća kuna bruto, odnosno 6876 neto, značilo bi to da će od Nove godine primati 7056 kuna, odnosno 188 kuna više. Oni s plaćom od 9734 kune imat će 10.112 kuna, odnosno porast od 377 kuna. Direktorske plaće, one koje premašuju 26 tisuća kuna neto, dobit će oko tisuću i pol kuna više, od iduće godine.

Radnici s minimalcem i plaćom manjom od 4 tisuće kuna neće, međutim, dobiti ništa. "Radnici koji imaju niske plaće ni do sada nisu plaćali porez na dohodak, što znači da ako se smanji stopa poreza, za njih to ništa ne znači, čak ako se promijeni osobni odbitak to isto za njih neće ništa značiti", objasnila je za dnevnik.hr stručnjakinja Ana Božina.

"Činjenica da će postojati skupina građana koja će moći više trošiti novca je ipak bolje neko rješenje, nisu to neka značajna povećanja koja će biti usmjerena u nešto drugo osim u neke redovne troškove kao što su hrana, odjeća", objašnjava stručnjakinja Anja Božina .

No tek treba vidjeti što će se uistinu dogoditi, čak i za one s višim plaćama. Dnevnik.hr podsjeća kako je ministar financija Zdravko Marić nedavno izjavio da smanjenje poreza nije garancija da će neto plaće porasti jer poslodavci mogu korigirati bruto plaće na niže, kao što su učinili i kad je snižen PDV.

Iz Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) poručuju da pozdravljaju svako porezno rasterećenje i kriznu mjeru Vlade za pomoć gospodarstvu. Izborno obećanje bilo je i smanjiti porez na dobit kao pomoć poduzetnicima, ali i PDV na hranu u ovom mandatu.