Plenković pola presice posvetio predsjedniku: ‘Milanović je bully, zlostavljač koji ne radi ništa’ a bome ni on ne radi ništa, sve se dešava samo od sebe

2020-10-22

Premijer Andrej Plenković nakon današnje sjednice Vlade obratio se javnosti na još jednoj izvanrednoj konferenciji za medije. Prvo se osvrnuo na stanje s koronavirusom te je kazao kako je ono ozbiljno i pozvao građane da shvate da je riječ o ozbiljnoj bolesti. "Krajnji je moment za alarm, rast kakvom svjedočimo u Hrvatskoj i svijetu predstavljaju ugrozu. Budite odgovorni", poručio je Plenković.

Govorio je i o zaključku o sprječavanju radikalizacije u društvu koji je donijela Vlada. Kazao je kako se treba obaviti analiza te je ponovio da je napad na Markovom trgu, po njegovu mišljenju, terorizam. "Mislim da je bilo jasno koji su ciljevi i mjesto. Upravo zato što ovo više nije govor mržnje na internetu ili politička bitka tijelo u kojem su svi koji o tome nešto trebaju znati, ima zadaću da se koordinira i predloži mjere. Kad to bude napravljeno, steći će se uvjeti za sastanak Vijeća za nacionalnu sigurnost", kazao je Plenković.

Očuvanje radnih mjesta

Govoreći o mjerama za očuvanje radnih mjesta rekao je kako je za to predviđeno 7,5 milijardi kuna. "Nastojimo premostiti okolnosti koje su promijenile našu politiku i sve one trendove kojima ste svjedočili. Zato vjerujem da ćemo ovim mjerama uspjeti pomoći onima koji su ugroženi i koji ne mogu privređivati kao u normalnim okolnostima", kazao je premijer.

Kazao je i kako nakon Svi Svetih očekuju nastavak zasjedanja Sabora. Rekao je kako Vlada na idućem zasjedanju planira rebalans proračuna za ovu godinu i prijedlog za iduću. "Istodobno svi Vladini resori rade na programu oporavka i nastojat ćemo taj dokument završiti na vrijeme", kazao je premijer.

Komentirao Milanovićev posljednji istup

Premijer je komentirao i najnovije izjave predsjednika, koji je ranije danas na Facebooku posvetio status ministrici kulture. "Ovo što javnost ima priliku slušati posljednjih tjedana je nekontrolirani izljev uvreda na različite adrese. Ovo blato u koje me Milanović želi uvući je nevjerojatno. Ako će on svojim verbalnim napadima sa scene maknuti političkog analitičara kojeg već neko vrijeme ne vidim na TV-u, ako će začepiti usta nekom "wannabe gradonačelniku", nekom nasljedniku u njegovoj bivšoj stranci, dvjema zastupnicama manjih stranaka, nazivati ih narikačama, ako će napadati ministra gospodarstva nazivajući ga izdajnikom, danas ministrici kulture, e onda mi kao politički akteri i mediji imamo ozbiljan problem", rekao je Plenković te Milanovića usporedio s nasilnikom, bullyjem u nekom razredu koji ima dug jezik i ništa ne radi.

Plenković kaže da to tako neće ići, da je svjestan da to i njemu samom šteti te da će zato sada podvući crtu. "Čak vidim da su jučer pokušali začepiti usta i Povjerenstvu za sukob interesa. I nitko nije reagirao. E to tako ne ide. Ni ovo danas što je govorio ministrici. Ja to dozvoliti neću. To tako ne ide", rekao je premijer te dodao kako vrijeđanja obično završe pucanjem po Markovom trgu. "Žao mi je da tako vrijeđa ministricu temeljem toga što je ona izgovorila. Nije ona tamo bila temeljem prisile, nego je govorila", dodao je.

Najavljuje da će se usprotiviti predsjedniku

Na pitanje na koji način će podvući crtu, Plenković je kazao kako će to učiniti na način da će zaštititi ministricu, kolege pa i neke prozvane medije. Novinari su pitali što misli poduzeti budući da kaže da polemika s predsjednikom šteti i njemu.

"Ja ću mu se usprotiviti pa makar i na štetu vlastitog rejtinga, ali na korist društva. Ja kao predsjednik Vlade na vaše pitanje radim preciznu i hladnu analizu ponašanja nekoga tko je prije 8 mjeseci pobijedio na izborima, ja sam mu i čestitao", kazao je Plenković te dodao kako njemu Milanović nije čestitao 2016. kada je pobijedio na izborima. "Ovaj čovjek ne čestita. Čak i njegov nasljednik bi zaboravio da mu gospođa Mrak Taritaš nije šapnula pa daj čestitaj", dodao je.

Šmrče li Milanović kokain?

Novinari su pitali Plenkovića smatra li doista da Milanović šmrče kokain. "Prije tri dana ja sam, odgovarajući na epizodu iz Čakovca gdje je Milanović rekao da sam ja 50-godišnja narikača, kazao da bi mogao reći da je on šmrkavac, balavac... Kako je Milanović nakon dva dana duboke kontemplacije zaključio da ja imam aluzije da je on narkoman, to ne znam. Ne, ja to nisam mislio. Ne znam ima li on alergiju ili što, ja o tome nisam razmišljao", odgovorio je Plenković.

Zašto mu polemika s Milanovićem šteti?

"Nisam ja išao na izbore i postao predsjednik Vlade da bi se pokrio po ušima i slušao. Svi su se ušutjeli jer im je neugodno slušati što će novinari pisati kad mu odgovore. E meni neće. Ne dam radi društva da mi svi slušamo te eskapade, da on proglasi ministra gospodarstva nacionalnim izdajnikom, mađarskim potrčkom. Za ministricu je rekao nemojte raditi ono što ona radi, ma što je to? Što je on? Temeljem čega je on bolji i ne može govoriti drugima?", kazao je Plenković.

"Imamo dvije opcije, svi moji suradnici kažu da ga ignoriram, da se pravimo nevješti. I što ćemo onda? Onda ćemo tražiti svijećom nekoga tko će reći da imamo nasilnika, u biti zlostavljača, bullyja iz razreda koji glumi da ima najdulji jezik, a ne radi ništa. On je svojim ponašanjem skroz minirao borbu protiv korone", kazao je premijer te napomenuo kako je, dok je predsjednik to govorio, broj novozaraženih značajno skočio.

Ranije prozivke Milanovića iz HDZ-a

Na pitanje nisu li HDZ i desnica prozivali Milanovića i proglašavali ga srbočetnikom, Plenković je kazao kako u njegovim izjava nigdje ne mogu pronaći izljeve mržnje. "Jeste li vi našli kod mene takvu izjavu da ostavlja dojam mržnje? Nećete naći ni jedan intervju, jednu rečenicu i jedan komentar koji bi nekoga potaknuo na mržnju", odgovorio je Plenković te dodao kako se HDZ od njegovog vodstva promijenio, ali da on ne može jamčiti za svakog svog člana koji negdje nešto kaže.

"Ovaj sport ću doživjeti usput, kao neki trening, ali neću šutjeti zbog dobrobiti zdravlja naših ljudi i društva. Ja ne mogu izignorirati ako mi netko proglasi ministra izdajnikom i mađarskim potrčkom ili ministricu kulture nekog tko je od mene zlostavljan, jer je bila u emisiji u kojoj je odgovarala na neka pitanja", rekao je.

Neslaganje s Domovinskim pokretom

Premijer se osvrnuo i na sukob s predstavnicima Domovinskog pokreta te kazao kako su oni napad na Markovom trgu predstavili kao bunt. "Naša vlada je kriva za što? Prava branitelja koja su veća nego prije? Za obilježavanje svake, pa i najmanje situacija vezan uz Domovinski rat? Ja mislim da je dobro da imamo sporazum s predstavnicima nacionalne manjine. I jedan moj prethodnik, Ivo Sanader, je imao takvu suradnju pa nitko nije pucao.", rekao je premijer te dodao:

"Imali smo inicijativu kojoj je cilj bio smanjiti broj manjinskih zastupnika. Ne optužujem ja njih za ovo, da ne bi bilo. Ali neću ići s nekim tko mi u kampanji kaže 'HDZ može, ali Plenković ne može biti premijer. Bi li vi išli s nekim takvim u koaliciju?", zaključio je Plenković.