Pravomoćno osuđena žena vodit će državnu isplatu privatnih mirovina

2020-08-08

OSOBA koja je 2018. godine bila pravomoćno osuđena trebala bi stati na čelo nedavno osnovanog državnog mirovinskog osiguravajućeg društva zaduženog za isplatu privatnih mirovina. Kako je to moguće?

"Reference Renate Gecan Milek nisu upitne", stoji u odgovoru koji je Index dobio od Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje. Ispada da Renata Gecan Milek nema licencu za vođenje investicijskih fondova, ali se smije brinuti za naše mirovine.

No krenimo redom.

>> Država će isplaćivati privatne penzije, to bi mogao biti kraj mirovinske reforme

Država je ovog ljeta, kako je nedavno pisao Index, ušla u posao isplate mirovina iz drugog i trećeg mirovinskog stupa. Put k isplati mirovina iz privatnih mirovinskih fondova otvorila joj je Hanfa, čije je Upravno vijeće dalo zeleno svjetlo za pokretanje Hrvatskog mirovinskog osiguravajućeg društva, koje će biti u 100-postotnom vlasništvu Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje (HZMO), odnosno države. Rezultat je to ideje Ministarstva rada i državnog mirovinskog zavoda o osnivanju mirovinskog osiguravajućeg društva (MOD) koje bi konkuriralo dosad jedinom postojećem mirovinskom osiguravajućem društvu za isplatu mirovina iz drugog i trećeg mirovinskog stupa, koje drži Raiffeisen.

Podsjetimo kako i dalje nije baš posve jasno koji je interes države da krene u biznis isplate privatnih mirovina, osim što u vladinim krugovima već dugo upozoravaju da su naknade za isplatu mirovina iz drugog i trećeg stupa visoke. Motiv se vjerojatno može tražiti, kako se može čuti u financijskim krugovima, i u tome da se uhljebi dio vlasti bliskih kadrova, kao i da se rasporedi dio sadašnjih zaposlenika HZMO-a, ali ovdje treba upozoriti kako su za rad u MOD-u ipak potrebna specifična znanja.

Sporne isplate bez natječaja

Državni MOD je zapeo odmah u početku i to, naravno, na pitanju vodećih kadrova. Naime, u Upravu državnog MOD-a je imenovana Renata Gecan Milek. Novinarka Večernjeg lista Valentina Wiesner otkrila je dvije itekako sporne stvari, pri čemu bi za jednu od njih interes trebalo pokazati i Državno odvjetništvo.

Naime, HZMO je Renati Gecan Milek plaćao 20.000 kuna mjesečno na ugovor o djelu od 1. srpnja 2019. Radi se o ukupno 200.000 kuna do nedavnog imenovanja u upravu Hrvatskog mirovinskog osiguravajućeg društva i to, naravno, bez natječaja.

Druga sporna stvar je da je Gecan Milek Visoki prekršajni sud RH osudio 1. ožujka 2018. Riječ je o prekršaju vezanom za prekoračenje izloženosti imovine Raiffeisen Investa obveznicama Nexea. Gecan Milek je u vrijeme kada je pokrenut postupak bila istekla licenca za upravljanje investicijskim fondovima, a više je nije ni obnavljala. Nije ni mogla, zbog presude. Takva osoba trebala bi voditi računa o našim mirovinama.

Za HZMO, baš kao ni za Hanfu, tu nema ničeg spornog.

HZMO sporne isplate pravda količinom posla!?

No vratimo se na isplatu novca. U HZMO-u tvrde kako su imali potpuno pravo isplaćivati 20 tisuća kuna, i to bez raspisanog natječaja, a to pravdaju velikim obimom posla.

"Radi se o iznimno opsežnoj, složenoj i zahtjevnoj dokumentaciji, čija izrada uključuje više od tisuću radnih sati, a zahtjeva specifične stručnjake za ovo područje kojima Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje zbog svog karaktera i opsega poslovanja ne raspolaže, za što je od 1. srpnja 2019. gđa Gecan Milek angažirana kao vanjska suradnica HZMO-a. U skladu s time je s gđom Gecan Milek sklopljen ugovor o djelu na iznos od 20 tisuća kuna mjesečno, što ne iziskuje provođenje javnog natječaja. Što se tiče visine honorara on je u skladu sa standardima financijske industrije kao i iskustvom i traženim referencama potrebnim za obavljanje navedenog posla", tvrdi HZMO u odgovoru na upit Indexa.

Na naš upit jesu li zbog isplate tolikog novca bez natječaja zatražili mišljenje Državnog odvjetništva, nisu nam odgovorili.