SKANDALOZNO: U predsjedništvo SDP-a izabran bivši gradonačelnik koji je bio u zatvoru zbog korupcije i optužen zbog krađe od siromašne djece!

2020-09-28

Ovog vikenda održani su unutarstranački izbori u SDP-u, koji su širom otvorili vrata za pobjedu u drugom krugu Peđi Grbinu. Ako iduće subote postane predsjednik SDP-a, Grbin će u vrhu stranke biti okružen sebi lojalnim ljudima. SDP-ovci iz njegove struje na ovim su izborima odnijeli prevagu pred ljudima koje je "gurao" Kolar. Mjesto u predsjedništvu izborili su Biljana Borzan, Sabina Glasovac, Ranko OStojić, Siniša Hajdaš Dončić, Željko Jovanović, Mihael Zmajlović, Kristina Ikić Baniček, Sara Medved, Mišo Krstičević... Od 17 članova Predsjedništva, Grbinu bliskim ljudima je pripalo najmanje 12 mjesta, što mu daje odriješene ruke da nesmetano vodi stranku u smjeru koji procjeni da je najbolji za SDP.

Od ljudi iz Bernardićeve struje u Predsjedništvo je ušla tek nekolicina: među njima i Predrag Matić, Romana Jerković te Željko Sabo.

Potonji je bivši gradonačelnik Vukovara, koji je 2014. na osječkom Županijskom sudu proglašen krivim za podmićivanje gradskih vijećnika Marije Budimir i Radivoja Đurića iz Hrvatske demokratske zajednice te osuđen na jednu godinu i četiri mjeseca zatvora. Presuda je kasnije postala pravomoćna. Sabo je proveo u zatvoru nešto manje od osam mjeseci, na koliko je pravomoćno bio osuđen, a na uvjetnoj slobodi morao je još "odraditi" osam mjeseci. Odvjetnik mu je bio Ante Nobilo.

Optužnica Ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta teretila je Sabu da je u lipnju i srpnju 2013. godine, nakon neuspjelog konstituiranja vukovarskog Gradskog vijeća, u nakani da Socijaldemokratskoj partiji osigura većinu, vijećnici Budimir ponudio mjesto člana nadzornog odbora u tvrtki Borovo, mjesto predsjednice gradske komisije za europske integracije, uz pripadajuće naknade te novčane naknade od 10.000, 20.000, i 50.000 kuna (1.300, 2.600, 6.500 eura), kako bi postala vijećnica SDP-a u Gradskom vijeću.

Protiv Sabe se vodio još jedan postupak.

Odobrenje za pokretanje i vođenje kaznenog postupka predložilo je Državno odvjetništvo Republike Hrvatske, na zahtjev Županijskog državnog odvjetništva u Vukovaru, a zbog kaznenog djela protiv imovine pronevjerom i kaznenog djela protiv službene dužnosti poticanjem na zlouporabu ovlasti.

U drugoj optužnici ga se teretilo da je od srpnja 2005. do rujna 2009. godine dio prikupljenih novaca za osiguranje boravka vukovarske djece na moru zadržao za sebe, a riječ je o najmanje 10.000 eura.

Teretilo ga se i da je poticao na zlouporabu ovlasti i položaja.

Navodno je od direktora komunalne tvrtke u Vukovaru tražio da zaposli Srđana Šijakovića iako je znao da su sva radna mjesta popunjena.

2017. se po izdržanoj zatvorskoj kazni vratio na mjesto šefa Vukovarskog SDP-a, a ovog je vikenda postao i članom predsjedništva stranke.