ŠOK I NEVJERICA IZ VLADE! Nova ministrica u žarištu afere: Prozvali ju za pogodovanje!

2020-07-22

Karlovčanka Nikolina Brnjac nova je ministrica turizma i sporta, a osim što joj je dodijeljen jedan od najkompleksnijih resora, ova dama uživa veliku potporu premijera Andreja Plenkovića koji joj vjeruje te je smatra iznimno sposobnom i stručnom.

Do dolaska na ministarsku poziciju Brnjac je obnašala dužnost državne tajnice u Ministatstvu vanjskih poslova.

No, ako se šire sagleda njezina biografija, moglo bi se reći da je u Ministarstvo turizma ipak zalutala budući da se radi o stručnjakinji za promet. Naime, Brnjac je godinama bila asistentica na Fakultetu prometnih znanosti kojega je i završila, a radila je kao voditeljica Katedre za intermodalni transport.

Zatim je bila i u Europskoj komisiji gdje je radila na reviziji, praćenju i evaluacijama iz sektora prometa i logistike. Radila je i u HGK-u kao dopredsjednica Zajednice za intermodalni transport i logistiku. 2016. ulazi u Ministarstvo pomorstva kao posebna savjetnica ministra te je izvanredna profesorica na Katedri za intermodalni transport na Fakultetu prometnih znanosti. Godine 2017. ulazi u Ministarstvo vanjskih poslova rastajući se sa resornim ministrom Olegom Butkovićem u neugodnom tonu.

Osim toga, Brnjac je poznata i zbog afere koja se prilično diskretno provukla javnim prostorom. Naime, nakon što je HŽ Cargo uručio izvanredni otkaz djelatnici jer je, kako se navodi u obrazloženju otkaza, "pomagala i sudjelovala u osnivanju i razvoju konkurentskog trgovačkog društva pod nazivom Adria Rail d.o.o.", uprava društva poručila je kako je poduzela sve zakonske mjere u svrhu zaštite interesa HŽ Carga. Osnivač trgovačkog društva Adria Rail je Ivica Vrankić, bivši djelatnik Agita, tvrtke kćeri HŽ Carga, koja mu je 2018. godine pripojena, a njega su pak povezivali s tadašnjom državnom tajnicom Ministarstva mora, prometa i infrastrukture Nikolinom Brnjac.

Nju je pak Sindikat strojovođa prozivao da navodno pogoduje Vrankićevim tvrtkama, kojima je od ukupno dva milijuna kuna isplaćenih poticaja za kombinirani prijevoz tereta dodijeljeno preko 1,6 milijuna kuna.

Ti se poticaji dodjeljuju na temelju Zakona o kombiniranom prijevozu tereta i Pravilnika o poticajima u kombiniranom prijevozu tereta, a upravo je Vrankić bio član radne skupine koja je pripremala spomenuti zakon. Vrankića i državnu tajnicu Brnjac povezuje i Hrvatska gospodarska komora u kojoj su oboje aktivni, a Vrankić je i predsjednik Zajednice za intermodalni transport i logistiku.

Sindikat strojovođa tim je povodom pisao Plenkoviću navodeći da Brnjac pogoduje tvrtkama vezanima s Vrankićem jer je "više od 90 posto predviđenih subvencija 2018. godine dodijeljeno upravo THM-u (Train Hungary) kao prijevozniku u kojoj je direktor Vrankić i Adria Railu s dva zaposlena.

"Ne tražimo ništa nego samo da se državna tajnica Brnjac odnosi prema svim prijevoznicima na identičan način i da se prestane uz pomoć pravilnika pogodovati privatnicima na štetu nacionalnog prijevoznika HŽ Cargo", navodio je predsjednik Sindikata strojovoda Nenad Mrgan.