Usprkos svemu tome, mnoge radničke obitelji još uvijek vjeruju Trumpu i stoga je, smatra Sanders, presudno da Demokratska stranka, s Bidenom na čelu, pokaže hrabrost i suprotstavi se neprijateljima radnika: Wall Streetu, farmaceutskoj industriji, velikim

2020-12-19

Usprkos svemu tome, mnoge radničke obitelji još uvijek vjeruju Trumpu i stoga je, smatra Sanders, presudno da Demokratska stranka, s Bidenom na čelu, pokaže hrabrost i suprotstavi se neprijateljima radnika: Wall Streetu, farmaceutskoj industriji, velikim korporacijama iz područja financija, zdravstvenog osiguranja, fosilnih goriva, vojnog naoružanja i drugima koje eksploatiraju uposlenike. Ako to ne učini, već 2024. godine mogao bi se pojaviti novi autokratski kandidat Republikanske stranke koji bi, upozorava Sanders, mogao biti čak i gori od Trumpa.

Sandersove su preporuke razumljive, ali ne i jednostavno ostvarive jer američki radnici već desetljećima ne uspijevaju odlučiti hoće li se radije busati u prsa identitetom i moralom, te se pritom nastaviti pacati u siromaštvu, ili će pak rame uz rame s pojedincima drugih rasa, naroda i seksualnih orijentacija podignuti glas kako bi se izborili za bolju plaću, pristupačniju zdravstvenu skrb, više šansi za kvalitetno školovanje djece i kraće radno vrijeme.

Kako biste vi, a kako Milena, Gina ili Tommy odlučili ako na glasačkom listiću na dan izbora ispod imena prvog kandidata stoji "Pobačaj će biti zakonom odmah zabranjen i vaša plaća blagajnice u supermarketu možda ide 20% dolje", a ispod imena drugog kandidata stoji "Zakon će odmah obvezati sve bolnice na obavljanje pobačaja, ali vaša će plaća možda biti 20% veća"? Možda vam zvuči kao karikiranje ili zamka, ali pobačaj je već desetljećima jedna od najtežih i najopsežnije raspravljanih tema u SAD-u, a neki ljevičari smatraju da je to pitanje vrlo važno i za prosječne radnike. Prosječan građanin/glasač/najamni radnik suočen s takvim izborom uglavnom ostaje zbunjen, ne znajući više spada li lijevo ili desno, ili je ni vrit ni mimo.

I sad mu još samo treba neki znanstvenik da ga dodatno sludi pitanjima poput: koliko vam trebamo platiti da biste udarili vašeg kućnog ljubimca?