Wall Street je upravo, prvi put u povijesti, počeo trgovati vodom. Počelo je počelo a mi je nemilice uništavamo

2020-12-10

Na terminskom tržištu roba na Wall Streetu od ovoga tjedna trguje se vodom, a njezina će cijena varirati poput cijena nafte, zlata ili pšenice, izvijestila je najveća svjetska burza financijskih derivata CME Group.

Financijski stručnjaci uvjeravaju da će dolazak vode na robno tržište omogućiti bolje upravljanje budućim rizicima povezanima s tim ključnim prirodnim resursom. Podsjećaju da se cijena vode u Kaliforniji udvostručila zadnjih godinu dana.

Bolje upravljanje rizikom povezanim s nedostatkom vode

CME Group lansirat će ugovore povezane s kalifornijskim spot tržištem vodom, vrijednim više od 1,1 milijarde dolara. U ponedjeljak se budućim isporukama vode u Kaliforniji trgovalo za 486,53 dolara za po hektaru, što je ekvivalent od 1.233 kubika.

Indeks vode Nasdaq Velez California Water Index, temelji se na cijenama u glavnim slivovima Kalifornije, gdje je povećana nestašica vode.

Prema CME Grupi, terminski ugovori omogućit će bolje upravljanje rizikom povezanim s nedostatkom vode i stvoriti bolji odnos između ponude i potražnje na tržištima.

Ugovori koji ne zahtijevaju fizičku isporuku vode

Terminski ugovori ne zahtijevaju fizičku isporuku vode i čisto su financijski. Temelje se na prosječnoj tjednoj cijeni na najvećih pet kalifornijskih slivova do 2022. godine.

Prvi ugovori te vrste u SAD-u objavljeni su u rujnu, kada je zapadna obala zemlje bila opustošena vrućinom i požarima.

Prema Bloombergu, oni bi trebali "služiti kao zaštita najvećih kalifornijskih potrošača vode od porasta cijena i kao pokazatelj za investitore širom svijeta."

Dvije trećine planeta moglo bi uskoro osjetiti nestašicu vode

Kina i SAD najveći su potrošači vode. Prema Ujedinjenim narodima, dvije milijarde ljudi živi u zemljama s ozbiljnim problemima pristupa vodi.

UN procjenjuje da bi sljedećih nekoliko godina dvije trećine planeta moglo osjetiti nestašicu vode, što bi moglo potaknuti epske migracije.

Nedostatak vode povezan je s pretjeranim iskorištavanjem u industriji i ljudskoj potrošnji, kao i s klimatskim promjenama.